czyli o sztuce jedzenia
Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowy weekend

Postanowiłam przyłączyć się do zabawy organizowanej przez Beę i Atinę i pokusiłam się o przygotowanie czegoś czekoladowego. Chociaż fanką czekolady nie jestem. W taki zimowy weekend dobrze jest dostarczyć sobię odrobinę przyjemności. Moja propozycja na czekoladowy weekend. Przepis pochodzi z Good Food z moimi zmianami.


/składniki na 2 porcje/

1 dojrzałe mango
1 jabłko
25 g migdałów mielonych bądź w słupkach
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru brązowego
4 łyżki brendy
50 g cukru pudru
1 łyżka kakao
1 białko

Sposób przygotowania:

Jabłko, mango obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Owoce dusić z brązowym cukrem, sokiem z cytryny. Po koniec, kiedy będą miękkie dodać brendy. Pozostawić do ostygnięcia. Migdałowe słupki utrzeć w moździerzu. Do miski przesiać cukier puder, kakao. Dodać ubite białko oraz migdały. Masę delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Masę rozlać do 2 foremek (mogą być takie jak do sufletów), ułożyć owoce. Piec 20-30 min, aż na wierzchu powstanie twarda warstwa. Podawać na ciepło bądź schłodzone.


niedziela, 20 lutego 2011, eglowack

Polecane wpisy

Komentarze
atina_bc
2011/02/23 20:50:01
pyszny czekoladowy deser:) Dziękuję za przyłączenie się do Czekoladowej zabawy:) Pozdrawiam!
-
wiedzma_florentyna
2011/02/27 20:31:55
brzmi cudnie
uwielbiam mango i migdały i czekoladę
a tu all in one
na pewno spróbuję
Od